[...] konopi zawierają 622 kcal, w tym: 31 g białka, 52 g tłuszczów (w tym 5,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 4,6 g węglowodanów (w tym 2,3 g cukrów), 6 g błonnika. 90 mg witaminy E, 0,4 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B1, 1160 mg fosforu, 859 mg magnezu, 483 mg wapnia, 14 mg żelaza, 12 mg sodu, 7 mg manganu, [...]
[...] śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz zapobieganie wszelkim infekcjom warto zadbać o odpowiedni stan odżywienia organizmu. Poziom witaminy D jest jednym z markerów, który warto kontrolować m.in. z tego punktu widzenia. Jeżeli podaż z dietą oraz ekspozycja na promienie słoneczne są niewystarczające do [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
Większość młodych ludzi bagatelizuje wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
[...] działanie na infekcje wirusowe? I teraz proszę nie włączać trybu „Jerzy Zięba”. Naukowcy wcale nie twierdzą, że poprawa jej stanu zdrowia to wyłączny skutek podawania witaminy C. Nie istnieją żadne przesłanki, by twierdzić, iż dożylne podawanie witaminy C zwalcza koronawirusy (niezależnie SARS 1, SARS 2, MERS-CoV lub inne). Nie wolno [...]
[...] skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego, takich jak zaparcia czy bóle brzucha. IRON SR dostarcza aż 40 mg żelaza, a jego przyswajanie dodatkowo poprawia 40 mg witaminy C, 1,4 mg witaminy B6, 400 µg kwasu foliowego i 2,5 µg witaminy B12. Preparat ten może poprawić stan odżywienia nawet u osób ekstremalnie obciążonych wysiłkiem [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Istnieje szereg mechanizmów, w jaki ciało pozbywa się ciepła, np. wymienia ciepło z otoczeniem na drodze promieniowania (60%) oraz kondukcji, konwekcji i parowania. Nadmierna utrata na drodze każdego z tych zjawisk jest niekorzystna i powinna być niwelowana. W pewnym stopniu pocenie się może świadczyć o obciążeniu zawodnika wysiłkiem, ale nie do [...]
[...] i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz je po obróbce termicznej? Wady gotowania warzyw [...]
[...] nie ma kto bronić. KOMPLEKS WITAMIN A, D, E, K Często za niską aktywnością fizyczną idzie kiepska dieta o mniejszej zawartości np. elementarnych antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E. Inne znane antyoksydanty to np. Ashwagandha (suplement diety ceniony ze względu na swoje zróżnicowane właściwości prozdrowotne), koenzym Q10, flawonoidy, [...]
Witamina D należy do najważniejszych witamin w ustroju człowieka, zresztą według obecnej wiedzy jest bardziej hormonem, niż typową witaminą. Jakie są korzyści z podawania witaminy D wg badań naukowych? Zapobiega krzywicy Suplementacja witaminą D i wapniem może mieć wpływ na powstawanie krzywicy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych złamań u [...]
[...] Wolne rodniki tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu – gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym [...]
[...] iż regularne wypijanie 5 litrów piwa, mogącego zawierać nawet 240 g etanolu, nie jest bezpieczne dla wątroby. Oczywiście, są tacy co sądzą, iż powodem było nadużywanie witaminy B3 (niacyny), która jest niebezpieczna w dużych dawkach (przekraczających 2 g dziennie). Inni naukowcy (Abhirami Vivekanandarajah i wsp.) przytoczyli przypadek [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
W ostatnich kilkunastu latach obserwujemy szybki wzrost ilości tematycznych portali (stron internetowych), kont w serwisie YouTube, Facebook czy Instagram. Jak to w życiu bywa, za ilością prawie nigdy nie idzie jakość. Oto kilka powielanych tez, które są głoszone przez osoby uznawane za guru treningu oraz diety. Wielokrotnie opisywałem też [...]
[...] w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych właściwości i o tym jest właśnie ten artykuł. Spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji Zwiększona produkcja reaktywnych form tlenu jako element odpowiedzi na patogeny może wyjaśniać spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji. W [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]